Cultuur

Naast de Villa, in het hart van het landgoed, vind je de schitterende beeldentuin. En in de kapschuur daar tegenover ook werk van kleiner formaat. De beelden zijn te koop. Daarvoor ga je naar “Bassie” waar je ook even kunt uitrusten onder het genot van een drankje en een hapje. In de periode van maart tot en met september worden in de kapschuur workshops beeldhouwen gegeven door twee meesterbeeldhouwers.

Op en rondom het landgoed stonden ooit negen watermolens aan de oevers van de Sprengenbeken. Helaas zijn er acht vergaan, maar Kwadenoord 1 is behouden gebleven. De prachtig gerenoveerde watermolen vind je naast Bassie bij de Beeldentuin. De molen is nationaal en Unesco cultureel erfgoed. Dat schept verplichtingen over het behoud en het zo origineel als mogelijk doorgeven aan volgende generaties. De directie en de vrijwilligers zetten zich hiervoor in. Wist je dat het ambacht van molenaar ook behoort tot het cultureel erfgoed. Iedere laatste zondag van de maand, is de molenaar aanwezig en malen wij graan.

Op de houtwerf staat een originele Lattenschuur. Voor de bouw werd op 13 april 1913 vergunning verleend. Het is gebouwd om er het hout in te verwerken dat werd gezaagd in de bossen op het landgoed. Eenmaal verwerkt kon het in de schuur ook goed drogen. De wind blies door de takken, regen kreeg geen kans. De lattenschuur is een gemeentelijk monument.

Cultuur