Hoe een dieptepunt een hoogtepunt kan zijn


Watermolen Quadenoord plaatst waterrad
02-juli-2021

 Sinds 1703 bevindt zich op Landgoed Quadenoord in Renkum een watermolen, één van de negen exemplaren in het beekdal. Deze watermolen ‘Kwadenoord-I’ was oorspronkelijk bedoeld voor de productie van papier, maar werd in de 2e helft van de 19e eeuw verbouwd voor het malen van graan. Rond 1920 bleek het graanmalen niet meer rendabel en werd de molen stilgelegd. Sinds die tijd raakte de watermolen in verval, maar de resten bleven – als enige van de negen watermolens – behouden. In 2018 pakte rentmeester John Smits de lang gekoesterde wens van het landgoed op: het herstellen van de oude graanmolen aan de Molenbeek in Renkum.

Met steun van de provincie Gelderland, gemeente Renkum en diverse fondsen kon het werk worden aanbesteed. Rond de zomer van 2020 leverde Renkums aannemer Methorst de restauratie van het gebouw op. Hierbij is gebruik gemaakt van hout van het landgoed zelf en historische bouwmaterialen. Na de zomer startte Smits het proces om de tweede fase aan te besteden: de reconstructie van het gaande- en draaiwerk. Dit werk werd gegund aan molenbouwer Coppes uit Bergharen.

Na maanden timmer- en smeedwerk in de werkplaats van Coppes, waar het Quadenoords hout naartoe is getransporteerd, worden nu met hulp van aannemers en vrijwilligers de eerste onderdelen geplaatst: het waterrad, de molengoot, meerdere tandwielen en assen. Een waar hoogtepunt, maar onder maaiveldniveau!

Wat nog rest is het plaatsen van het gehele draaiwerk, de maalstoelen en molenstenen. De komende weken zal dan test gedraaid worden. Het landgoed werkt, met het Waterschap en lokale ondernemers, ook hard aan het duurzaam vernatten van de Molenbeek en het gehele Renkums beekdal, zodat de molen in de toekomst op water kan blijven draaien en de natuur in het beekdal floreert. Het landgoed houdt u hier natuurlijk van op de hoogte.

Het herbouwen van deze molen onder leiding van professionele experts gaat niet zonder kosten. Nog steeds kan men een donatie doen om dit werk te ondersteunen. Meer informatie en de link naar de donatie website vindt men op www.landgoedquadenoord.nl